De Mick is zich bewust van de beproevingen die de patiënten en bewoners ervaren, niet het minst de verveling. Al kort na de oorlog, nog voor de heropbouw, organiseert het sanatorium activiteiten ter vermaak en ter lering.

Dat wordt groots aangepakt. Zo is er op 28 december 1949 een eindejaarsfeest in het nood-sana van De Mick in Brecht: een ontspanningsavond ingericht door Radio Antwerpen, opgenomen en enkele weken later uitgezonden, met conferenciers zoals Jaak De Voght en Bob Davidse, en een stemmig jazzorkest met een lustig deuntje, dat de zieken spontaan meezingen.

Het is het begin van een lange traditie van het jaarlijkse kerstfeest van De Mick. Vanaf 2000 krijgen de bewoners ook een namiddag op het jaarlijkse Showfestival in het Kielpark. Daar blijft het niet bij. Er zijn talloze activiteiten voor de patiënten en bewoners en hun bezoekers. Vaak hebben die met eten en drinken te maken, zoals kaas- en wijnavonden, barbecues, mosselsoupers of een zomerbar. Soms zijn het recreatieve activiteiten zoals uitstappen naar de zoo of naar het strand, kaartavonden, quizavonden of een kerstmarkt. Ook aan culturele activiteiten is gedacht. Zo gaan de patiënten in 2009 naar de toneelvoorstelling Het Hans Heimer Project in het Zeemanshuis, over de problematiek van alzheimerpatiënten. 

Dat alles wordt gerealiseerd met de bijzondere inzet van personeelsleden en met de gewaardeerde steun van De Vriendenkring en de vrijwilligerswerking van De Mick. Het is moeilijk om een werking te bedenken die dichter aansluit bij haar missie om de bewoners een thuis te bieden. Temeer omdat niets hier voor de hand ligt. Zo moet De Mick voor de verplaatsing naar de showmiddagen in het Kielpark speciale bussen inleggen en begeleiders voorzien. 

Vanaf de jaren 1970 kunnen de patiënten ook individuele tv-toestellen huren en in de jaren 1980 krijgen de kamers televisie. Het wordt moeilijk om oudere bewoners te overtuigen om ’s avonds nog van hun kamer te komen. Maar de animatoren, begeleiders en vrijwilligers blijven onvervaard en op dagelijkse basis activiteiten organiseren. Zelfs de coronapandemie houdt hen niet tegen. Wanneer in 2020 alle bezoek wordt verboden, organiseert De Mick een zogenaamde 'babbelbus’, een bestelwagen met een doorzichtig schot achteraan. Een lift tilt de bewoners achteraan in de bus en hun bezoekers stappen opzij in, aan de andere kant van het schot, zodat ze zonder besmettingsgevaar kunnen praten.